Chokladcrisptårta
I helgen hade vi trevliga grannar på fika. Tog tillfället i akt och bakade en marängtårta vi inte ätit på flera år.

CHOKLADCRISPTÅRTA
1 tårta 10 bitar
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice krispies
Chokladkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör
100 g mörk blockchoklad
Fyllning
3 dl vispgrädde
Garnering
50 g blockchoklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna med bakpapper.
2 Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker, lite i taget tills marängmassan är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut i långpannan. Grädda i ugnen i ca 1 timme. Låt gärna såt kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills smöret smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna. 5. Dela marängbotten i två delar. Bre chokladkrämen på den ena botten. Vispa grädde och bre den ovanpå. Lägg på den sista botten.
6. Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i mikron och ringla den över tårtan!

CHOKLADCRISPTÅRTA
1 tårta 10 bitar
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice krispies
Chokladkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör
100 g mörk blockchoklad
Fyllning
3 dl vispgrädde
Garnering
50 g blockchoklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna med bakpapper.
2 Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker, lite i taget tills marängmassan är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut i långpannan. Grädda i ugnen i ca 1 timme. Låt gärna såt kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills smöret smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna. 5. Dela marängbotten i två delar. Bre chokladkrämen på den ena botten. Vispa grädde och bre den ovanpå. Lägg på den sista botten.
6. Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i mikron och ringla den över tårtan!
Kommentarer
Postat av: Carin
Det är min favorit men jag kör kolakräm emellan och grädde + jordgubbar på toppen, en riktig sockerbomb
Trackback