Skink-och sparrisgratäng

Igår gjorde jag en maträtt som vi åt hemma ibland när jag var liten, Jättegott och lätt tycker jag och J. Barnen har gillat det förut men igår petade de bara i maten.... 

                                  

Det här behövs:
Ris för 4 personer, eller lite mer om du vill.... (tex basmatiris)
Smör
Ideal mjöl
2½ dl matlagningsgrädde
En burk sparris med spad (vit sparris som är delad brukar jag använda)
Ca 150 gram rökt skinka i skivor
Salt och peppar
Riven ost

Koka riset enligt anvisningarna. Smält ca 2 msk smör i en kastrull och rör i ca 2 msk mjöl. Häll på grädde och koka upp till en lagom tjock sås. Häll i spadet från sparrisen och salta och peppra. Låt puttra en liten stund och häll även i sparrisbitarna. Dela skinkan i mindre bitar, spara några hela skinkskivor.  Blanda riset och skinkan i en smord ugnsform. Häll över sparrissåsen och lägg några hela skinkskivor överst. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen i 225 grader ca 15-20 min.


Ibland blir det inte roligare än så här...

                                     

Grötmiddag (färdigköpt) till barnen idag, kompletterat med stekt ägg. Jag och J åt sopprester från igår. Alla blev mätta och glada!

Havre- och linfröbröd

Eftersom vi försöker baka allt vårt matbröd måste det bakas ofta... Idag testade jag ett nytt recept.



1/2 paket jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl linfrön
9-10 dl vetemjöl


Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla cirka 15 minuter. Tillsätt sedan vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakning. Knåda degen ca 5 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Forma till två bröd. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter. Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev brödytan innan den sätts in för gräddning. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 25 minuter.
Lägg bröden på galler att kallna.


Silviakaka

Idag bakade jag denna goda kaka. Bakad i långpanna blev det många goda bitar att fylla frysen med.



4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl vatten

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de övriga ingredienserna och rör sist i vattnet. Häll över i bakplåtsbeklädd långpanna. Grädda i ca 30 min i 175 grader.

Glasyr:
150 g smält smör
2 äggulor
2 dl florsocker
4 msk vaniljsocker

kokosflingor

Smält smöret och rör ner övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme en stund. Bred glasyren över kakan när kakan svalnat något. Strö över rikligt med kokos. Förvara kakan svalt.


Cowboysoppa

                                    

Idag åt vi denna soppa till middag, god och snabblagad. Finns många varianter men så här gjorde jag.

500g köttfärs
1 gul lök (hackad)
2 pressade vitlöksklyftor
3 morötter skurna i tärningar
3 stora potatisar skurna i tärningar
1 liter vatten
lantbuljong
en fpk krossade tomater
någon matsked tomatpuré
ca 2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
oregano

Bryn löken och stek köttfärsen (krydda färsen under stekningen)  och lägg över i en stor gryta. Häll i vatten, krossad tomat, bujong, tomatpuré och kryddor och koka upp. Lägg i morötter och potatis och koka tills de är mjuka. Häll i grädden och smaka av med kryddor och ev mera tomatpuré och buljong.

Vaniljmuffins

Ibland åker min gamla hemkunskapspärm från högstadiet fram här hemma. Receptet till dessa vaniljmuffins kommer därifrån och blir supergoda ! Igår bagade jag en plåt och det var flera år sedan sist. De smakade precis så gott som jag mindes dem! 

                                             

Ca 20 st
200 g smör
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg

Vispa smör och socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Fyll muffinsformarna halvfulla och grädda i 10 min i 225 grader.



Fläskfilégryta

                                       


Idag åt vi fläskfilégryta med hasselbackspotatis. Gjorde inte efter något recept men den innehöll champinjoner, gul lök, vitlök, soja, lantbuljong, dijon senap, sambal oelek, salt och peppar och grädde. Jättegott blev det!

Tomat- och fårostpaj

På fredagar äter vi ofta paj till middag hos oss. Idag blev det en gammal favorit. Vi åt denna paj ofta för några år sedan och tröttnade till slut! Idag smakade det mycket bra igen tillsammans med en enkel sallad med avokado.

                         

Gör så här:
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager
Fyllning:
1-2 purjolökar
smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 tomater
150 g grekisk fårost
1 dl oliver
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde

Hacka ihop mjöl och smör till en gryning massa. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform. Nagga med gaffel och låt ev. vila i kylen en stund.
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla purjolöken och fräs den i lite smör, salta och peppra ganska rejält. Skär tomaterna i skivor och låt rinna av på hushållspapper (jag brukar salta dem lite också). Vispa ihop ägg och grädde.
Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Lägg i purjolök, tomater och oliver i pajskalet. Smula över osten och häll äggstanning över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.


Smoothie

Nu har vi precis sörplat i oss varsin smoothie till mellanmål. Vaniljjoghurt, banan, kiwi och frusna hallon, en skvätt mjölk och en liten gnutta florsocker körs i mixern och vips blir man världens bästa mamma. Barnen älskar smoothie!

                                       

Ugnspannkaka (åländsk)

                                      


Idag har barnen varit lediga och jag gjorde deras favoritlunch - ugnspannkaka!
Finns säkert otaliga varianter men jag gör efter ett recept som jag fått av min mamma. Eller recept och recept, allt görs på en höft och det blir alltid lika gott!
Koka mannagrynsgröt på 1 liter mjölk. När gröten svalnat något rör man i 4-5 ägg, ca ½ dl socker, ½-1 msk kardemumma, ca 1 dl mjöl (jag brukar blanda vetemjöl och grahamsmjöl). Rör allt till en jämn smet och häll i en smord ugnsform och grädda i 225 grader ca 25-30 minuter. ha koll på den så att den inte blir bränd. Låt gärna stå en stund innan severing. Idag åt vi med min pappas hemlagade äppelmos Mums!

Jag köper alltid mannagryn på Åland. Där finns en massa varianter mörka fiberberikade , fullkorns och tom chokladmannagryn. Det kanske finns här också men förpackningarna är knappast lika fina som dessa.
Kolla in Nalle Manna, har säkert sett likadan ut i 50 år :)

Panerad spätta




                                          



Panerad spätta stod på menyn idag. Det är inte ofta jag gör denna rätt, oftast köper vi färdiga fiskfriletter. Jag har tidigare tyckt att det är krångligt att panera fisk själv men det var ju lätt som en plätt, så nu säger vi hejdå till fiskfriletter och fiskpinnar här i huset!
Varje filé är först doppad i vetemjöl blandat med salt och peppar, därefter doppade i uppvispat ägg och sedan vända i skorpsmulor. Stek på medelvärme några minuter på vardera sida. Till fisken åt vi kokt potatis och sås gjord på gräddfil och lite bostongurka (tack för tipset Elin). Gröna ärter och citron hör ju också till såklart!

Chokladbollar...

... eller negerbollar som man sa när man var liten och åt dessa på alla kalas och discon man var på.
Idag gjorde jag en sats som vi mumsade på till efterrätt!

                                    

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2- 3 msk kakao
2-3 msk starkt kaffe
3 dl havregryn

Kokosflingor


Pastagratäng med bacon och broccoli

Till middag idag åt vi denna pastagratäng. Enkel och snabb vardagsmat som alla i familjen gillar. Man kan ta lite vad man har hemma. Idag blev det en variant med gnocci, bacon, broccoli och tomater.



Koka pastan och broccoli. Skär bacon i mindre bitar och knaperstek. Skär två tomater i mindre bitar. Blanda sedan allt i en smord ugnsform. Häll över Kelda ostsås och toppa med riven ost.  Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter! Salta och peppra om det behövs!


Kelda ostsås funkar bra om det ska gå fort   men vill man kan man ju göra egen sås!


Spenatsoppa med ost



                                    

Idag blev det soppmiddag. Testade ett nytt recept från senaste Buffé. Spenatsoppan var jättelätt att göra och smakade riktigt gott. Åt såklart nybakt bröd till!
Här kommer receptet för 4-6 personer:
1 paket fryst hackad bladspenat 450 g
1 gul lök
½ tsk riven muskotnöt
1-2 krm cayennepeppar
2 dl matlagningsgrädde
1 liter vatten
3 msk konc kycklingfond eller grönsaksfond
3 dl riven lagrad ost (tex gruyère-, västerbottens- eller cheddarost, ca 100g)
olja, salt

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i ca 3 min. Lrydda med muskot och cayennepeppar.
Tillsätt spenaten och rör om. Blanda i grädde, vatten och fond. Låt koka i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.


Jag bytte dock ut fonden mot ca 2 msk av Renée Voltaires Lantbuljong, en buljong som jag för övrigt ersätter all slags buljong med. Denna är ekologisk och innehåller inga läskiga tillsatser som finns i buljongtärningar.

Fröklädda kvadrater

I perioder bakar jag mycket matbröd. Det är ju så gott och egentligen inte alls krångligt. Det är bara diskandet efteråt som jag gärna överlåter åt någon annan. Igår blev det en sats av dessa och av bara farten blev det en till sats idag!  Receptet hittade jag i Elle mat och vin för ett bra tag sedan och tillhör ett av mina favoritbrödrecept.


Fröklädda kvadrater
12 st
25 g jäst
1 msk honung
1 tsk (rågad) salt
4 dl vatten
1 dl solrosfrön
3 msk linfrö
1 dl vetekross
1 dl rågkross
9 dl vetemjöl

Smula jästen, klicka i honung och strö över salt. Rör ut jästen i lite fingerljummet vatten och slå på resten av vattnet. Rör i solrosfrön, linfrö, vetekross och rågkross. Häll i vetemjöl och arbeta till en lös deg. Jäs täckt i bunke i 1 timme.
Värm ugnen till 250 grader. Mjöla bakbordet rejält. Tippa upp degen, strö över lite vetemjöl och platta försiktigt till degen med handen. Skär i 12 bitar. Lågg på bakplåt och låt jäsa i 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i 12-15 min.

                                  

Chokladmuffins

                                   

Idag bakade jag mina favoritmuffins, perfekta att ha på lut i frysen om (när) suget kommer. Receptet kommer från Sju sorters kakor och mina muffins blir alltid ganska platta och kladdiga, inte alls som på bilden i boken. Men kladdkaka i muffinsform är verkligen något att rekommendera!
Här är receptet till ca 15 st
100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Smält smöret och låt svalna. VIspa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda sist i smöret. Fördela i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min.

I var mans hem...

Kanske inte riktigt i alla men i de flesta hem kan man hitta klassikern Sju sorters kakor. Jag fick mitt exemplar av min mamma julen -96 och den är flitigt använd sedan dess!


                                           

Välkommen

Att gå sjukskriven nästan tre månader innan bebisen kommer är både skönt och lite långtråkigt. Jag hittar på lite små projekt här hemma och fixar och förbereder inför treans ankomst med framförallt tar jag hand om hushållet, handlar planerar middagar och bakar mellan hämtning och lämning på skola och förskola...
För att jag inte skall gå helt sysslolös dök tanken på att starta en liten mat och bakblogg upp! Sysselsättning för mig men också tänkt som en liten recept och idébank att använda sig av. Nu har jag en uppsjö av tid till mitt förfogande att fota mat och skriva ner recept men jag hoppas fortsätta även som trebarnsmamma!

RSS 2.0