Ugnspannkaka (åländsk)

Idag har barnen varit lediga och jag gjorde deras favoritlunch - ugnspannkaka!
Finns säkert otaliga varianter men jag gör efter ett recept som jag fått av min mamma. Eller recept och recept, allt görs på en höft och det blir alltid lika gott!
Koka mannagrynsgröt på 1 liter mjölk. När gröten svalnat något rör man i 4-5 ägg, ca ½ dl socker, ½-1 msk kardemumma, ca 1 dl mjöl (jag brukar blanda vetemjöl och grahamsmjöl). Rör allt till en jämn smet och häll i en smord ugnsform och grädda i 225 grader ca 25-30 minuter. ha koll på den så att den inte blir bränd. Låt gärna stå en stund innan severing. Idag åt vi med min pappas hemlagade äppelmos Mums!
Jag köper alltid mannagryn på Åland. Där finns en massa varianter mörka fiberberikade , fullkorns och tom chokladmannagryn. Det kanske finns här också men förpackningarna är knappast lika fina som dessa.
Kolla in Nalle Manna, har säkert sett likadan ut i 50 år :)

Kommentarer
Postat av: Emma
Oj vad bra. Skall till Holmen i helgen skall kolla in grynhyllan. Så snygga förpackningar!!
Postat av: Emma
Lustigt. Förra veckan gjorde jag Ålandspannkaka. Typ exakt samma recept. Lyxade med några klickar smör på ytan innan den åkte in i ugnen. Äkta åländskt förstås.
Men sickan var sådär imponerad. mest jag som åt.
Postat av: Anna
Ja, kolla in alla mannagrynssorter, Annamanna är ju de vanliga grynen! Du får lära Sickan uppskatta denna rätt, det är ju supergott och perfekt lunchmat!
Trackback